Ga verder naar de inhoud

Fringe | perpetuum broodbile
Een monumentale banner door kunstenaarsduo Jonas & Sarah

16/11/23 - 14/01/24

Met ‘perpetuum broodbile’ geven kunstenaarsduo Jonas & Sarah vorm en kleur aan de monumentale banner die op de stellingen van maakleerplek zal prijken. Het werk verbeeldt de metamorfose van de tarwekorrel aan de hand van een collage met als basismateriaal zoutdeeg. De tarwekorrel slaat in zijn verschillende gedaantes een brug tussen de tentoonstellingsplek - maakleerplek is gevestigd in de voormalige graanmaalderij de Molens van Orshoven - en de broden die veelvuldig aanwezig zijn in het oeuvre van Dirk Bouts.

perpetuum broodbile

In 'perpetuum broodbile' verbeeldt het kunstenaarsduo Jonas & Sarah de metamorfose van de tarwekorrel aan de hand van een collage met als basismateriaal zoutdeeg. De tarwekorrel slaat in zijn verschillende gedaantes een brug tussen de tentoonstellingsplek - maakleerplek is de voormalige graanmaalderij de Molens van Orshoven - en de broden die veelvuldig aanwezig zijn in het oeuvre van Dieric Bouts.

Het werk ontvouwt zich als een tweeluik. Langs de ene kant het spelbord waar tarwe zich schijnbaar zelfstandig transformeert van zaad tot brood om zich dan weer te ontbinden in een stelsel van anonieme ingewanden. In het tweede luik verschuift het perspectief en zien we pionnen en spelers op en rond het bord verschijnen. De transformatie lijkt dan toch gespeeld te worden en niet zichzelf te spelen.

Jonas & Sarah

Sarah Lauwers (°1997) studeerde Vrije Kunsten aan Sint-Lukas Brussel. Jonas Beerts (°1997) studeerde Beeldende Kunst aan KASK in Gent. Als Sarah & Jonas delen ze hun interesse in een hybride wereld waar het digitale en fysieke samenkomen. Met hun werk verkennen ze thema's zoals kwetsbaarheid, maakbaarheid en radicale verbeelding. Klei, hout, textiel, karton en andere algemeen beschikbare materialen vervlechten ze met video en live camera tot speelse universums.

Een monumentale banner

Jonas & Sarah, die hun atelier in respectievelijk maakleerplek en BAC ART LAB hebben, leveren met ‘perpetuum’ broodbile’ het eerste kunstenaarsontwerp voor de banner die de oostgevel van maakleerplek siert. Met deze monumentale banner(s), die samen meer dan 140 vierkante meter bestrijken, lanceert Cas-co een permanent tentoonstellingsplatform waarmee opkomende kunstenaars(collectieven) hun stempel op de publieke ruimte kunnen drukken. Het project sluit zo aan bij de snel veranderende omgeving van de Vaartkom met al zijn industrieel erfgoed en nieuwbouwprojecten.

Off the Grid
Een plaats voor collectieve ontwikkeling

Off the Grid is het in house residentie- en presentatieplatform van Cas-co. Eén van de residentietrajecten mikt specifiek op startende kunstenaars, die nog geen atelier hebben en weinig of geen toegang hebben tot het reguliere tentoonstellingscircuit of galeriewezen. Gedurende drie maanden verblijven de kunstenaars in de project space van Off the Grid. Van hieruit kunnen ze in dialoog treden met andere professionals en zich focussen op een specifiek onderzoek of onderdeel van hun praktijk (bv. het eigen maken van een nieuw medium). De residentie wordt besloten met een solopresentatie van twee weken en een artist talk in de marge van de opening of de finissage.

Toegankelijkheid

Ben je rolstoelgebruiker of heb je bepaalde bijzondere noden? Contacteer dan de medewerkers van de festivalpartner. Zij bezorgen je een gepaste plaats en helpen je graag verder.

Fringe

Dit event is onderdeel van het Fringe expo- en performance-parcours, in het kader van New Horizons | Dieric Bouts Festival. Laat je verrassen door ongekende en nieuwe stemmen tijdens de verschillende performances, en ontdek nieuwe horizonten in een indrukwekkend expo-parcours.

Openingsuren

Het werk is permanent te bezichtigen.

Tickets

Gratis

Contact

Voor alle info rond dit event kan je terecht bij de eventpartner:

Partners
Off the Grid

Evenementen