Ga verder naar de inhoud

Fringe | Zwaar Liggen
Poëtische VR-installatie over het lichaam onderhevig aan de zwaartekracht

16/11/23 - 09/12/23

In deze poëtische virtual reality-installatie onderzoekt Sarah Lauwers, resident in BAC ART LAB, hoe het menselijk lichaam verschillende gebeurtenissen draagt en absorbeert. De VR-video speelt zich af op het strand en wordt ondersteund door een 360° soundscape die beïnvloed wordt door de bezoekers.

Een coproductie van Sarah Lauwers en BAC ART LAB KU Leuven, met de steun van KU[N]ST Leuven en Het Depot.

In samenwerking met geluidskunstenaar Ewoud Van Eetvelde. Met bijdragen van Anna Borodikhina (voice-over) en Ibtissam Boulbahaiem (het lichaam).

Het werk brengt de bezoeker naar een stad op het strand waar een lichaam zich liggend aan de zwaartekracht overgeeft. In dit decor van traag veranderende getijden, flikkerende lichtinval en handgemaakte keramische schelpen draagt een stem een tekst voor. Indrukken en afdrukken van intermenselijke communicatie worden aan elkaar geweven en plaatsen het lichaam van de kijker tegenover het digitale lichaam.

Het werk spiegelt ‘het liggen’ van Elijah die afgebeeld wordt op het rechterpaneel van Het Laatste Avondmaal van Dirk Bouts. Het is een lichaam dat vluchtte en alleen is in de woestijn met al zijn gedachten. De geste van het liggen nodigt de kijker uit om met een nieuwe aandacht naar zijn, haar of hun eigen lichaam te luisteren en de impact van ‘de andere’ te onderzoeken.

De ervaring wordt ondersteund door een tactiele 360° soundscape die de stad aan zee mee tot leven wekt en beïnvloed wordt door acties van de bezoekers.

Toegankelijkheid

Ben je rolstoelgebruiker of heb je bepaalde bijzondere noden? Contacteer dan de medewerkers van de festivalpartner. Zij bezorgen je een gepaste plaats en helpen je graag verder.

  • Contact BAC ART LAB: bacartlab@kuleuven.be

Fringe

Dit event is onderdeel van het Fringe expo- en performance-parcours, in het kader van New Horizons | Dieric Bouts Festival. Laat je verrassen door ongekende en nieuwe stemmen tijdens de verschillende performances, en ontdek nieuwe horizonten in een indrukwekkend expo-parcours.

Openingsuren

Donderdag t.e.m. zaterdag van 13.00 tot 18.00 uur

Tickets

Gratis, reserveren is wenselijk

Toegankelijkheid

BAC ART LAB is helaas niet rolstoeltoegankelijk.

Contact

Voor alle info rond dit event kan je terecht bij de eventpartner:

  • BAC ART LAB KU Leuven
    Vital Decosterstraat 102
    3000 Leuven
    bacartlab@kuleuven.be

Evenementen