Ga verder naar de inhoud

Alleen op zoek naar zielenheil (Engels)
Over de privé-devotie in het atelier van Bouts

23/11/23 - 20:00

Wie de grote Dieric Bouts-tentoonstelling bezoekt, blijft zonder twijfel even staan voor 'De heilige Lucas tekent de Maria met Kind’, een doek rond 1470 geschilderd in het atelier van Bouts. Je ziet niet alleen een verwijzing naar de legende van Sint-Lucas, die een wonderlijk portret van de Maagd schilderde, maar ook een duidelijke ode aan de privé-devotiekunst.

De portretten van Christus en de Maagd, lange tijd voorbehouden aan de aristocratie en de kerk, sijpelden in de 15de eeuw door naar een bredere laag van de bevolking, die ze voortaan thuis in stilte kon aanbidden. Professor in de kunstgeschiedenis Valentine Henderiks vertelt tijdens deze Denkvoer-lezing over het daverende succes van de devotieportretten waar de ateliers van Dieric en Albrecht Bouts zich op toelegden.

M organiseert deze Denkvoer-lezing in het kader van de tentoonstelling ‘DIERIC BOUTS. Beeldenmaker’.

Over Valentine Hendriks

Valentine Henderiks doctoreerde in de kunstgeschiedenis aan de Vrije Universiteit Brussel in 2009, waar ze ook doceert. Met haar doctoraat over Albrecht Bouts, zoon van Dieric Bouts, won ze de Prix Jacques Lavalleye-Coppens van de Académie royale de Belgique. Tussen 2009 en 2017 was ze wetenschappelijk medewerker bij het Studiecentrum Vlaamse Primitieven van het KIK-IRPA. Sinds 2021 werkt ze voor de Fondation Périer-D'Ieteren, die onder meer onderzoek en onderwijs rond kunstgeschiedenis en erfgoed steunt.

Toegankelijkheid

We spannen ons in om de tentoonstellingen toegankelijk te maken voor iedereen. Op de pagina van M kan je de meest relevante toegankelijkheidsinformatie voor een bezoek aan M vinden. Heb je een extra vraag? Aarzel niet om ons te contacteren.

Meer denkvoer rond Dieric Bouts

Lezing

Nieuw licht op een Oude Meester Alles over Dieric Bouts

07/12/2023 20:00 - 21:00
M Leuven
Openingsuren

20.00 - 21.00 uur

Tickets

Gratis maar verplichte inschrijving

Toegankelijkheid

Deze lezing wordt in het Engels gegeven.

Contact

Voor alle info rond dit event kan je terecht bij de eventpartner:

Partners
M Leuven