Ga verder naar de inhoud

DIERIC BOUTS. Beeldenmaker

Van 20.10 tot 14.01 presenteert M Leuven een grote overzichtstentoonstelling over Dieric Bouts. Nooit eerder kwamen zoveel werken van de Vlaamse Meester bijeen in zijn thuisstad. Bovendien krijg je een totaal nieuwe kijk op werk van meer dan vijf eeuwen oud — door een radicale confrontatie met de beeldcultuur van vandaag.

Dieric Bouts

Dieric Bouts (ca. 1410-1475), in één adem te noemen met Jan Van Eyck of Rogier Van der Weyden, is een van de belangrijkste Vlaamse Meesters. De kunstschilder bracht het grootste deel van zijn leven door in Leuven, waar hij zijn beste panelen – rijke taferelen, krachtige portretten en bovenwereldse landschappen – schilderde. In 1472 werd Bouts zelfs benoemd tot stadschilder van Leuven, een eretitel. Op dat moment maakte de stad een gigantische stedelijke vernieuwing door en beleefde ze gloriedagen dankzij haar nieuwe universiteit – de ideale context voor Bouts om zich te ontplooien als renaissancekunstenaar.

Virtuoze beeldenmaker

Het concept van deze tentoonstelling is zonder meer radicaal: we mogen Bouts niet bekijken als kunstenaar. Het beeld dat we vandaag hebben van de artiste peintre bestond in de 15de eeuw nog niet. Dieric Bouts was geen romantisch genie of briljante uitvinder, hij was een beeldenmaker. Hij schilderde wat van hem verwacht werd en excelleerde daarin – denk maar aan topstukken als ‘Het Laatste Avondmaal’ en ‘De marteling van de heilige Erasmus’. Daarom is het zinvol om Bouts te confronteren met de beeldenmakers van vandaag: sportfotografen, filmmakers, game-ontwikkelaars. In M zullen ze zij aan zij staan met de oude meester.

Combiticket

Combineer een bezoek aan 'DIERIC BOUTS. Beeldenmaker' in M Leuven met de expo 'Kennis aan de ketting' in de Universiteitsbibliotheek aan het kortingstarief van € 17, in plaats van € 22.

Bouts, Bouts en nog meer Bouts

Zelfs na een overzichtstentoonstelling zijn we nog niet uitgepraat over Dieric Bouts. Daarom organiseert M Leuven tal van activiteiten, waaronder lezingen, rondleidingen op maat en workshops die je volledig onderdompelen in de wereld van de Vlaamse Meester.

Publicatie 'DIERIC BOUTS. Beeldenmaker'

Dieric Bouts is een van de meest ongrijpbare figuren uit de geschiedenis van de westerse kunst. Vlaamse primitief van de tweede generatie, schilder van de stilte – het zijn de etiketten die hij meestal opgeplakt krijgt. Maar is de Brabantse meester niet veel meer dan dat?

Diepgravende essays en korte teksten schetsen de maatschappelijke, intellectuele en artistieke context van die periode. Ze belichten Bouts’ oeuvre vanuit nieuwe invalshoeken en bieden door een radicale confrontatie met de hedendaagse beeldcultuur een nieuwe kijk op werken van meer dan vijf eeuwen oud.

De publicatie (€ 49,95) is verkrijgbaar bij Barbóék in M.

Toegankelijkheid

We spannen ons in om de tentoonstellingen toegankelijk te maken voor iedereen. Op de pagina van M kan je de meest relevante toegankelijkheidsinformatie voor een bezoek aan M vinden. Heb je een extra vraag? Aarzel niet om ons te contacteren.

Plan je bezoek

Koop je ticket (met tijdslot) op voorhand, zo kunnen we ervoor zorgen dat iedereen kan genieten van een aangenaam bezoek.

Openingsuren
Elke dag: 11.00 - 18.00 uur
Woensdag: gesloten
Donderdag: 11.00 - 22.00 uur

Bereikbaarheid

M Leuven is makkelijk te bereiken. Met de fiets, te voet, met het openbaar vervoer of met de auto: wat jij verkiest. 

Contact
Leopold Vanderkelenstraat 28
3000 Leuven
+32 (0)16 27 29 29

In het kader van 'DIERIC BOUTS.'

Bezoek de expo in groep

Groepsbezoek

Rondleiding met gids door de tentoonstelling in M.

Met je klas

Rondleiding op maat van jouw klas door deze toptentoonstelling.

Met je collega's

Breng de avond door met je collega's en Dieric Bouts.

Over Bouts

Met het stadsfestival komt Vlaamse Meester Dieric Bouts terug naar Leuven om onze blik te verruimen. Maar wie was deze bijzondere Leuvenaar nu eigenlijk?

Wandelingen

Een rondleiding over Bouts in Leuven of een gratis fotozoektocht? Wandel mee in de voetsporen van Dieric Bouts.