Ga verder naar de inhoud

Kennis aan de ketting
Fake news, censuur en informatie rond 1500 en vandaag

06/10/23 - 14/01/24

Dieric Bouts en fake news hebben meer met elkaar gemeen dan je denkt. En mensen hadden ook destijds al te maken met de (on)betrouwbaarheid van informatie. De cultuurtentoonstelling 'Kennis aan de ketting' confronteert ons 21ste-eeuwse perspectief op deze thema’s met de realiteit van de 15de eeuw en erna.

Met Rudi Vranckx, Yasmien Naciri en Michaël Opgenhaffen.

Vernieuwend tentoonstellingsconcept

Kennis aan de ketting is een verfrissend en hedendaags tentoonstellingsconcept waar je zélf actief deel van uitmaakt. Wat was en is de prijs van kennis, vroeger en nu? Wat betekende het ontstaan van de boekdrukkunst of de introductie van digitale middelen zoals het internet en sociale media voor de (on)toegankelijkheid van kennis? En was er rond 1500 ook al sprake van fake news?

Combitickets

Combineer een bezoek aan de expo 'Kennis aan de ketting' in de Universiteitsbibliotheek met 'DIERIC BOUTS. Beeldenmaker' in M Leuven aan het kortingstarief van € 17, in plaats van € 22.

Hedendaagse en oude stemmen

De tentoonstelling in de Universiteitsbibliotheek laat je op een verhelderende manier zien welke rol wetenschap speelde en speelt bij de discussie over fake news, misleidende informatie en (on)betrouwbare bronnen - in de tijd van Dieric Bouts en vandaag.

Ter gelegenheid van het stadsfestival laten we Dieric Bouts via artificiële intelligentie herleven. Naast de hedendaagse stemmen van journalist Rudi Vranckx, expert in fake news en censuur Michaël Opgenhaffen en columniste Yasmien Naciri, zal Bouts zelf ook te zien en te horen zijn in deze tentoonstelling vol beleving en nieuwe horizonten.

Foto studio stadhuis

BLIKOPENER

Krijg je niet genoeg van deze expo? Kom dan naar BLIKOPENER, een programma van 4 avonden waar we in gesprek treden over events uit het festivalprogramma.

Toegankelijkheid

De expo is toegankelijk voor personen met een verminderde mobiliteit.

Ben je rolstoelgebruiker of heb je bepaalde bijzondere noden? Contacteer dan de medewerkers van de festivalpartner. Zij bezorgen je een gepaste plaats en helpen je graag verder.

Ontdek ook

Expo
Installatie
Parcours

Bouts and beyond Verhalen, figuren en perspectieven van 1468 tot nu

20/10/23 - 14/01/24
Stadhuis
Openingsuren

10.00 - 17.00 uur

Tickets
  • € 10: Standaardtarief
  • € 17: Combiticket expo M
  • € 13: Combiticket met bibliotheek + toren
Toegankelijkheid
  • De Universiteitsbibliotheek is gelegen aan het Mgr. Ladeuzeplein in het hart van het historische centrum van Leuven. Er zijn diverse busverbindingen in de buurt. Parkeren is mogelijk in de parkeergarage onder het Mgr. Ladeuzeplein.
  • De Universiteitsbibliotheek beschikt over een overdekte fietsenstalling.
Contact

Voor alle info rond dit event kan je terecht bij de eventpartner: