Ga verder naar de inhoud

Bouts en 'Het Laatste Avondmaal'
Abdij van Park

06/11/23 - 28/03/24

Voor de revolutionaire techniek van het lijnperspectief die was komen overwaaien uit Italië, vond Dieric Bouts inspiratie in de humanistische bibliotheek van de Parkabdij. Daarom willen Kerk in Nood en Erfgoedsite Abdij van Park vanuit deze Leuvense horizonten een verruimende blik werpen op het meest iconische werk van de laatmiddeleeuwse stadsschilder: Het Laatste Avondmaal.

Het Heilig Sacrament van de Eucharistie

Dieric Bouts schilderde Het Laatste Avondmaal (1464-1468) als altaarstuk voor de sacramentskapel van de Sint-Pieterskerk in Leuven in opdracht van het Broederschap van het Heilig Sacrament. Hiervoor werd hij bijgestaan door twee theologen van de KU Leuven. De voorstelling is gericht op het sacrament van de Eucharistie. Jezus en zijn apostelen zitten rond de tafel in een vijftiende-eeuws interieur. Centraal staat Jezus' hand terwijl Hij het brood zegent. De zegenende hand, de hostie, het gelaat van Jezus en het kruismotief in de deur bevinden zich allemaal op een verticale symmetrieas.

Het Laatste Avondmaal wereldwijd

Het Laatste Avondmaal is als teken van pastorale dienstbaarheid belangrijk, maar het is ook het moment van de instelling van de Eucharistie en het priesterschap.

Zoals Jezus op die avond het brood brak en de wijn deelde, houdt Kerk in Nood het sacrament van de Eucharistie levend via misintenties. Vele arme priesters vieren de Eucharistie samen met vele mensen in nood in de wereldkerk. Ontdek van 22.09 t.e.m. 28.03 in het secretariaat van Kerk in Nood hoe dit bijbels tafereel wereldwijd door christelijke gemeenschappen uit onze projectlanden afgebeeld wordt. En laat je verder inspireren door een korte wandeling naar de historische refter van de abdij van de norbertijnen met het barokke stucplafond van het Laatste Avondmaal.

Toegankelijkheid

Ben je rolstoelgebruiker of heb je bepaalde bijzondere noden? Contacteer dan de medewerkers van de festivalpartner. Zij bezorgen je een gepaste plaats en helpen je graag verder.

 • Contact Kerk in Nood: +32 (0)16 39 50 50 of info@kerkinnood.be
ma 06/11/23 - do 28/03/24
Openingsuren

Maandag t.e.m. vrijdag om 09.00 - 16.30 uur

Georganiseerde rondleiding:

 • 27.10 om 13.30 - 15.30 uur
 • Tentoonstelling over ‘Het Laatste Avondmaal’ uit het internationale beeldarchief van Kerk in Nood + bezoek aan de historische refter in het abdijklooster van de norbertijnen

Rondleiding voor groepen op aanvraag

 • Ca. 2.5 uur
 • €15 incl. abdijbezoek, koffie en taart
Tickets

Gratis

Toegankelijkheid

Toegang tot de inkomhal en tentoonstellingszaal van het secretariaat van Kerk in Nood via de hoofdingang op de begane grond zonder opstap.

Contact

Voor alle info rond dit event kan je terecht bij de eventpartner:

 • Kerk in Nood vzw
  Abdij van Park 5
  3001 Heverlee
  +32 (0)16 39 50 50
  info@kerkinnood.be
  www.kerkinnood.be