Ga verder naar de inhoud

Fringe | Fléau
Belgische première

16/11/23 - 17/11/23

Zwepen klappen en knallen, slaan op de grond, splijten de lucht, wervelen en dansen. Vier performers overstijgen de tijd op het betoverende geluid van zweepslagen. Agnès Geoffray zet het intrinsieke geweld van dit machtsinstrument om in een dansritme met beats dat aan een trance doet denken.

Fléau is geïnspireerd op de Geisslenchlöpfer, de Zwitserse zweepkrakers uit het kanton Schwyz en de Chlauschlöpfer uit het district Lenzburg, een eeuwenoude traditie die voortborduurt op heidense en archaïsche gebruiken en die in Zwitserland minstens teruggaat tot de 16e eeuw. Dat gebeurde meestal midden in de nacht om demonen en de winter te verdrijven dankzij het oorverdovende geluid van de zwepen of om de goede geesten op te roepen op het ritme van het gekraak.

Afwisselend tussen een enkele persoon en een koor, tussen vrouwelijke en mannelijke performers doen deze gebaren en geluiden een beroep op de collectieve verbeelding, waardoor diverse iconografische registers worden geopend.

Op het kruispunt van fotografie, installatiekunst en performance bevraagt Agnès Geoffray de suggestieve kracht van beelden in een universum van latente en mysterieuze spanningen. De ideeën van controle, van onder invloed zijn, van overheersing en van weerstand van lichamen nemen een centrale plaats in in haar onderzoek.

Concept en choreografie Agnès Geoffray

Performers Compagnie Cirque à mille temps: Edward Aleman, Mordjane Mira, Sylvia Rosat, Bobby Scala

Coproducent Théâtre de Vanves

Met de steun van La Briqueterie CDCN, du Val-de-Marne, DRAC Ile-de-France, Le MAC VAL, Musée d’art contemporain du Val-de-Marne, FRAC Nouvelle-Aquitaine Méca, Galerie Maubert, Sabine Marais-Veyrat

Deze performance maakt deel uit van Playground (STUK & M Leuven), een jaarlijks festival op de grens tussen podium en beeldende kunst.

Toegankelijkheid

Ben je rolstoelgebruiker of heb je bepaalde bijzondere noden? Contacteer dan de medewerkers van de festivalpartner. Zij bezorgen je een gepaste plaats en helpen je graag verder.

 • Contact STUK: +32 (0)16 14 66 80 of info@stuk.be
Openingsuren
 • 16.11 om 22.00 - 22.20 uur
 • 17.11 om 19.30 - 19.50 uur
Tickets
 • €6
 • Gratis voor personen die de route van de openingsavond op 16.11 volgen
Toegankelijkheid

De performance vindt plaats in de Soetezaal in STUK

Contact

Voor alle info rond dit event kan je terecht bij de eventpartner:

 • STUK - Huis voor Dans, Beeld & Geluid
  Naamsestraat 96
  3000 Leuven
  +32 (0)16 14 66 80
  info@stuk.be
  www.stuk.be
Partners
STUK, M Leuven

Evenementen