Ga verder naar de inhoud

Dieric Bouts verruimt je blik

Dieric Bouts keert terug naar Leuven voor een groot cultureel stadsfestival. Bouts toont opnieuw waarin hij meer dan vijf eeuwen geleden meester was: je blik verruimen. Zoals je hieronder leest, bekeek hij de dingen immers vanuit een ander en vernieuwend perspectief. Tijdens het stadsfestival zal hij ook jouw kijk op kunst en cultuur een serieuze twist geven.

Bouts wie?

Dieric Bouts (ca. 1410-1475) mag je gerust in één adem noemen met Jan Van Eyck of Rogier Van der Weyden. Hij is één van de belangrijkste Vlaamse Meesters. Waarom Bouts in zijn tijd al een echte spraakmaker was? Hij was een van de eerste kunstenaars uit de Noordelijke Nederlanden die het wetenschappelijke lijnperspectief succesvol hebben toegepast. Hij was een krak in landschapscomposities die de toeschouwer meenemen tot in de verte. En het zijn écht nieuwe horizonten want Bouts bouwt ongeziene, verbeeldingsvolle werelden. De schilder speelde ook in op het succes van de devotieportretten: een meer persoonlijke geloofsbeleving waarbij het voorbeeld van Christus als levensleidraad geldt.

"Laat je vier maanden lang inspireren door Dieric Bouts. Verruim vanaf vrijdag 22 september je blik met New Horizons | Dieric Bouts Festival, overal in Leuven."

Zijn werken zie je in topmusea zoals het Louvre in Parijs, het Prado in Madrid, The National Gallery in Londen, het Fine Arts Museum Of San Francisco en de Alte Pinakothek in München. In de Leuvense Sint-Pieterskerk zijn nog twee meesterwerken van Bouts te zien. Het Laatste Avondmaal en De marteling van de Heilige Erasmus. Deze twee topwerken verhuizen tijdens het stadsfestival tijdelijk naar M Leuven voor de grote overzichtstentoonstelling over Dieric Bouts.

Waarom keert Bouts terug naar Leuven?

Kan een schilder uit de 15de eeuw vandaag nog jouw blik op kunst en cultuur verruimen? Wél als je Dieric Bouts heet. Deze toonaangevende Leuvenaar en Vlaamse Meester inspireerde de programmamakers van het stadsfestival om vernieuwende concepten te bedenken. Met New Horizons als rode draad zal je heel uiteenlopende kanten van kunst en cultuur zien én beleven. Wie openstaat voor nieuwe horizonten zal dit najaar in Leuven 4 maanden lang verrast worden.

Dieric Bouts in 11 vragen

We weten niet erg veel over Dieric Bouts, maar wát we weten is behoorlijk intrigerend.