Ga verder naar de inhoud

Rondleiding ‘Grenzen verleggen: Ontdekkers van een nieuwe wereld’

22/10/23 - 21/01/24

De meeste mensen hebben ongetwijfeld wel eens van Mercator gehoord, maar Leuven was de bakermat van nog veel meer baanbrekers. Ook al zijn ze niet allemaal even bekend, ze hebben onze beleving van de werkelijkheid mee gevormd. Wandel mee langs de plaatsen waar deze pioniers woonden en werkten, en kom meer te weten over hoe zij onze blik hebben verruimd.

Leuvense pioniers

Net zoals Dieric Bouts de wereld op een nieuwe, blikverruimende manier heeft afgebeeld, waren er in Leuven nog anderen die, elk op hun eigen manier, onze huidige kijk op de wereld hebben veranderd. Denk bijvoorbeeld aan Mercator, Nicolaas Cleynaerts en Suzanne Lippens. En er zijn er nog veel meer.

Op ontdekkingstocht

De wandeling (of beter: ontdekkingstocht!) brengt hulde aan de Leuvense pioniers en gaat langs de plaatsen waar zij woonden en werkten. Luister mee naar de verhalen over deze boeiende wegbereiders.

Zo is er Mercator, die in zijn Leuvense studeerkamer de wereld in kaart bracht, en Nicolaas Cleynaerts, die vanuit het Drietalencollege Europa en de Arabische wereld probeerde te verenigen. Andere verhalen gaan over Henri Maes, die naar Congo reisde in het kielzog van Stanley, en over Georges Lemaître, die terugblikte tot aan de oorsprong van het universum. Ook Suzanne Lippens, een van de eerste vrouwen die de wereld vanuit de lucht verkende, komt aan bod. Luister je liever naar verhalen over Jean-Baptiste Carnoy, die de microkosmos van schimmels en bacteriën ontdekte, of over Albert Michotte, die het onzichtbare zichtbaar maakte? Het kan allemaal tijdens deze wandeling.

Nieuwe ogen

Deze wandeling nodigt je uit om de wereld met een nieuwe blik te bekijken. Laat je inspireren door de fascinerende verhalen over deze visionairen, en ontdek hoe ze onze wereld hebben veranderd.

Toegankelijkheid

Dit event is voor iedereen toegankelijk.

Ben je rolstoelgebruiker of heb je bepaalde bijzondere noden? Contacteer dan de medewerkers van de festivalpartner. Zij bezorgen je een gepaste plaats en helpen je graag verder.

Ontdek ook

Wandeling
Rondleiding

Rond­lei­ding ‘Leuven beleven door de ogen van Dieric Bouts’

06/11/23 - 14/01/24
Stadhuis
Tickets
  • € 9
  • Gratis: Kinderen tot 12 jaar
Toegankelijkheid

De wandeling start en eindigt aan de trappen van het stadhuis op de Grote Markt.

Contact

Voor alle info rond dit event kan je terecht bij de eventpartner:

Partners
Leuven+, Visit Leuven