Ga verder naar de inhoud

Muurschildering Evert Debusschere

17/10/23 - 14/01/24

Kunstenaar Evert Debusschere creëerde een nieuwe muurschildering nabij de plaats waar de woonplaats en het atelier van Dieric Bouts was.

De keuze voor de locatie van de mural is geen toeval. Waar nu Huis Eygen Heerd staat, bevond zich ooit immers het atelier van niemand minder dan schilder Dieric Bouts. De keuze voor Debusschere is eveneens weldoordacht. Hij zocht en vond doorheen zijn hele carrière al inspiratie bij de oude meesters. Met Bouts in het bijzonder deelt hij een fundamenteel raakvlak, namelijk een focus op het landschap. De jonge kunstenaar vertrekt evenwel vanuit zijn eigen waarneming en verschilt daarin met de fictieve inventies van de Vlaamse Meester. Debusschere doet dus zijn eigen ding, maar de geest van Bouts is nooit veraf.

“Een boom als hedendaagse madonna”

Voor het werk in de Parijsstraat hertaalde Debusschere de oude iconografie van Madonna met Kind naar een bos van complementaire kleuren. De kadrering doet denken aan het scherm van een smartphone waarbij een grote paarse boom de rol van Maria overneemt, de primordiale mens van Bouts is (haast) helemaal verdwenen. Debusschere stelt het landschap voorop en visualiseert de universaliteit van de natuur. Samen met het soms wringende kleurgebruik refereert zijn muurschildering zodoende aan de scheve relatie tussen mens en natuur, én uit het zijn bekommernis om de huidige klimaatsituatie. Ondanks de intrinsieke banden met de artistieke nalatenschap van Bouts staat het werk van Debusschere met andere woorden zeker in het nu.

Over de kunstenaar

Evert Debusschere (°1996) is al van jongs af gefascineerd door kunst. Toen al wisten kunstenaars uit het verleden hem te inspireren. De Vlaamse meester Dieric Bouts was één van hen. Bij hem vindt Debusschere een fundamenteel raakvlak: een artistieke focus op de veelzijdigheid van het landschap. In zijn werk omarmt hij die talloze aspecten van de natuur. Gebruikmakend van media zoals aquarel en olieverf verkent Debusschere ook de enorme reikwijdte van visuele en technische mogelijkheden. Het resultaat van deze exploratie was al te zien in verschillende expo’s in heel Vlaanderen, met als meest recente hoogtepunten een groepstentoonstelling in Mudel (Dichter bij de Leie, 2022-2023) en een solotentoonstelling in Bruthaus Gallery (Modern ist Vorgestern, 2021). Evert Debusschere heeft een Masterdiploma Beeldende kunst van LUCA School of Arts.

Thuis bij Bouts

Huis Eygen Heerd doet misschien denken aan veel andere statige gebouwen in Leuven. Toch is het net dat tikje anders. Ooit bevond zich hier dan ook deels het domein waar kunstenaar Dieric Bouts woonde en werkte, aan de rand van de stad. Enkele muurdelen uit die periode bleven bewaard in Eygen Heerd. Het domein beschikte al die eeuwen geleden ook over een tuin en zelfs een eigen wijngaard. Misschien vond Bouts er wel inspiratie voor zijn landschappen? Hoe dan ook, hier was de schilder echt thuis. Vandaag is het om die reden de uitgelezen locatie voor de mural van Evert Debusschere.

Ontdek ook

Expo

Kennis aan de ketting Fake news, censuur en informatie rond 1500 en vandaag

06/10/23 - 14/01/24
Universiteitsbibliotheek Leuven
Expo
Installatie
Parcours

Bouts and beyond Verhalen, figuren en perspectieven van 1468 tot nu

20/10/23 - 14/01/24
Stadhuis
Openingsuren

Het werk is permanent te bezichtigen

Tickets

Gratis