Ga verder naar de inhoud

Zij in zicht
Sociaal-artistiek project over vertrek, verlies, verdriet, verandering, verkennen en ontdekken

28/11/23 - 05/12/23

Het waarneembare perspectief dat Bouts introduceerde kunnen we doortrekken naar het innerlijk perspectief van de vrouwen van Casablanca. De innerlijke tocht die zij ondergingen gaande van het land van herkomst naar het land van aankomst, doorloopt ook verschillende perspectieven. Beginnend van een onbekend perspectief. Een situatie die voor hen gekenmerkt werd door onthechting, angst, onzekerheid en verwarring. Aarzelend en nieuwsgierig zetten ze hun stappen in een nieuwe werkelijkheid. Hierna komt een gevoel van kracht naar boven. Een nieuwe horizon is in zicht. Het perspectief van rust dient zich aan. De vrouwen kijken met andere ogen en vanuit een ander perspectief naar de nieuwe horizon.

De expo ‘Zij in zicht’ neemt je mee doorheen het proces van innerlijk perspectief van de vrouwengroep van Casablanca. Het perspectief wordt belicht langs drie pijlers naar het eindproduct.

Empowerment: juwelen en krachtwoorden

In een lessenreeks rond ‘empowerment’ verkende de vrouwengroep de dragende, verbindende, transformatieve en flexibele kracht van sterke vrouwenfiguren in de kunst, in de wereld, in hun nabije omgeving en in zichzelf. Het levensverhaal en de kunstwerken van Frida Kahlo inspireerden tot de creatie van eigen halssnoeren en krachtwoorden. Deze creaties geven uitdrukking aan hun sterktes en zetten de vrouwen zichtbaar in hun kracht.

Tree of Life: boom bekleed met textiel

Via de methodiek ‘Tree of Life’ konden de vrouwen hun rijke en identiteitsversterkende verhalen delen. Ze keken naar hun wortels en hun groeiproces in een sociale en culturele context die anders was dan hun groeiplek vandaag. Ze werden uitgedaagd om in een nieuwe context hun plek in te nemen, hun wortels te verstevigen en een toekomst uit te bouwen. We blikten terug, stonden stevig in het hier en nu en keken vanuit verschillende perspectieven naar de toekomst. De vrouwen konden hun eigen behoeftes en noden uitdrukken en gingen samen ontdekken wat zelfzorg voor hen betekent. We gingen in dialoog rond open vragen uit dit domein: Wanneer voel ik me goed? Wanneer ben ik gegrond? Wat heb ik nodig om te groeien? Waar kijk ik naar uit? Wat heb ik gekregen? Wat kan ik geven?

We verkennen in deze zoektocht ‘de levensboom’ van Gustav Klimt. We drukken onze eigen reflectie en ervaringen uit in het beeld van een boom bekleed met stukjes stof uit de persoonlijke contexten van de vrouwen.

Perspectief innemen

In het eindproduct komen voorgaande pijlers samen en resulteren in het innemen van een eigen en nieuw perspectief om naar de toekomst te kijken. We nemen het leven en de werken van Bouts als startpunt om het begrip ‘perspectief’ te benaderen. We bezochten Het Laatste Avondmaal in de Sint-Pieterskerk.

We vertalen het technische perspectief van Bouts naar het innerlijke perspectief van de vrouwen in het beeld van de kommen en de handen. De kommen symboliseren de draagkracht. Vrouwen die dragen en gedragen worden. De vorm van de kom refereert ook naar het vrouwelijk bekken, een draagvlak voor nieuw leven. De foto’s van de handen maken samen een nieuwe horizon.

Handen staan symbool voor uitnodigen, verbinden, ontvangen en geven. Verschillende fases en omstandigheden dwingen tot het herbekijken van je horizon. Je wordt uitgenodigd om jezelf terug uit te vinden en met een open en nieuwsgierige blik je nieuwe horizon tegemoet te treden.

Toegankelijkheid

Ben je rolstoelgebruiker of heb je bepaalde bijzondere noden? Laat het weten aan onze medewerkers van de ticketbalie. Zij bezorgen je een gepaste plaats en helpen je graag verder.

  • Contact 30CC/Ticketbalie: +32 (0)16 27 40 00 of info@30cc.be
Openingsuren

10:00 - 17:00

Tickets

Gratis

Toegankelijkheid

De kapel is rolstoelvriendelijk en heeft de nodige aanpassingen zoals een hellend vlak, breedte deuren, aangepast sanitair, etc.

Contact

Voor alle info rond dit event kan je terecht bij de eventpartner:

  • Ligo Oost-Brabant
    Parkstraat 146
    3000 Leuven
    kelly.willems@ligo-oostbrabant.be
    www.ligo.be