Ga verder naar de inhoud

Publicatie 'DIERIC BOUTS. Beeldenmaker'

Dieric Bouts is een van de meest ongrijpbare figuren uit de geschiedenis van de westerse kunst. Vlaamse primitief van de tweede generatie, schilder van de stilte – het zijn de etiketten die hij meestal opgeplakt krijgt. Maar is de Brabantse meester niet veel meer dan dat?

Een eigentijdse kijk op het magistrale oeuvre van Dieric Bouts

Dieric Bouts (ca. 1410/1420–1475) is een van de meest ongrijpbare figuren uit de geschiedenis van de westerse kunst. Vlaamse primitief van de tweede generatie, schilder van de stilte – het zijn de etiketten die hij meestal opgeplakt krijgt. Maar is de Brabantse meester niet veel meer dan dat?

In dit boek wordt een poging ondernomen om dichter bij deze geheimzinnige figuur te komen. Bouts stond met beide voeten in de wereld: alleen zo kunnen we zijn werk begrijpen. Diepgravende essays en korte teksten schetsen de maatschappelijke, intellectuele en artistieke context van die periode. Ze belichten Bouts’ oeuvre vanuit nieuwe invalshoeken en bieden door een radicale confrontatie met de hedendaagse beeldcultuur een nieuwe kijk op werken van meer dan vijf eeuwen oud. Het resultaat is een genuanceerd beeld van de grote Leuvense schilder die zo zijn plaats in de kunstgeschiedenis als blikverruimende beeldenmaker herovert.

De publicatie (€49,95) is verkrijgbaar in Barbóék in M.

Details

32 x 24,2 cm
240 pagina's
Hardcover
Nederlandse editie
Quadrichromie
ISBN 978 94 6466 666 3

Credits

Onder redactie van Peter Carpreau. Met bijdragen van Inigo Bocken, Jordan Marie Booker, Till-Holger Borchert, Peter Carpreau, Marjan Debaene, Mark Derez, Bart Fransen, Valentine Henderiks, Stephan Kemperdick, Didier Martens, Gust Van den Berghe en Michiel Verweij.