Ga verder naar de inhoud
1909

Emil Nolde

In het begin van de 20ste eeuw ontstond er in Duitsland de kunstenaarsbeweging “Die Brücke”, waar ook Emil Nolde een tijdlang deel van uitmaakte. Hun expressionistische stijl moest zich afzetten tegen het gangbare Franse impressionisme. Ze gebruikten felle kleurcontrasten en zeer gebalde composities met sterk geconcentreerde emoties.

Noldes Laatste Avondmaal is hier een mooi voorbeeld van. Jezus’ centrale plaats wordt geaccentueerd door de heldere kleuren die afsteken tegen de donkere tonen van zijn apostelen. De kunstenaar speelt ook met verschillende gelaatsuitdrukkingen, iets wat Jezus verder onderscheidt van zijn omstanders. Ondanks de “harde” stijl bevat dit schilderij ook een verrassende tederheid.

Justus Lipsiuscollege - Binnenplein
17:00 - 18:15 & 18:45 - 20:00

Piejaanoo

Privé-muziekschool Piejaanoo verzorgt pianolessen voor iedereen, op een speelse manier én op maat van de leerlingen. Naast pianolessen organiseert Piejaanoo ook een kinderkoor voor kinderen uit de lagere school. Tijdens schoolvakanties worden er regelmatig muziekkampen georganiseerd en met Baba-Lala en Piejaanissimo kunnen ook de allerkleinsten muzikaal aan de slag.

Béla Bartók was een tijdgenoot van Emile Nolde. Hij was een van de grondleggers van de etnomusicologie en verwerkte veel volksmelodieën in zijn composities. Hij componeerde heel wat didactische werken - denk aan de Mikrokosmos - maar ook grotere werken voor piano. Binnen zijn repertoire vindt dus iedere pianist wel muziek aangepast aan zijn/haar/hun niveau. De pianoleerlingen van Piejaanoo brengen u dan ook graag een selectie hieruit.

Justus Lipsiuscollege - Alma
17:00 - 18:15

De kleine Johannes

De kleine Johannes uit Blanden startte in 1991 als kinderkoor en groeide doorheen de jaren uit tot een (h)echte korenfamilie. Ze hebben aparte koorgroepen voor kinderen, tieners en jongvolwassen dames. Al meer dan dertig jaar wordt er onder leiding van ervaren en enthousiaste dirigenten Dorien Verboven en Carine Spiloes wekelijks gerepeteerd met één doel: samen muziek maken en daar heel veel plezier aan beleven! Concerten geven, meewerken aan cd-opnames of naar een muziekfestival in het buitenland gaan, het hoort er allemaal bij.

Net als Emil Nolde vinden zij het belangrijk om hun gevarieerde repertoire met de juiste expressie te vertolken, om een uitgebreid kleurenpalet aan emoties over te brengen in allerlei stijlen en talen en daarmee het publiek te raken: van diepe ontroering tot uitbundige vreugde!

Justus Lipsiuscollege - Alma
18:45 - 20:00

Awellé

Awellé – vernoemd naar een Afrikaans wiegelied – werd 25 jaar geleden als strijdkoor uit de grond gestampt en heeft sindsdien altijd een gezonde portie gekte en eigenzinnigheid bewaard. Vandaag jongleert dit enthousiaste vriendenkoor onder leiding van Hilde Van Belle met muziek uit alle windstreken, van renaissance tot folk, met soms een knipoog naar klassiek of pop. Het resultaat is een even stemmig als veelzijdig repertoire.

Op het Laatste Avondmaal van Emil Nolde worden de apostelen niet als heiligen afgebeeld, maar als eigentijdse mensen die in een kring staan rond een centraal personage. De expressie van de gezichten en het gebruik van felle kleuren willen een gevoel van verbondenheid overbrengen. Ook bij Awellé staan warmte, kameraadschap en het plezier van samen zingen centraal. Door te streven naar een mooie meerstemmigheid, hopen we dat samenhorigheidsgevoel met ons publiek te delen.

Refugehof - Petanquebaan
17:00 - 18:15 & 18:45 - 20:00

Lune Invites o.l.v. Jennifer Regidor

Jennifer Regidor is choreografe, docent en danseres. Haar eigen hedendaagse danscompagnie Lune bestaat al bijna 24 jaar. Ze verbindt graag mensen in dans: jong en oud, amateurs en professionelen, dansers en niet-dansers. Ze nodigt verschillende dansers en groepen uit het Leuvense dansveld uit. Enkele dansers zullen jullie ook dansend gidsen doorheen deze klankroute. Soms zullen misschien omstaanders mee betrokken worden in het gebeuren.

Net als bij Nolde zoeken de dansers naar expressieve manieren om zich uit te drukken. Ook het lichamelijk contact tussen de verschillende personen speelt een grote rol bij het ‘verbinden’ van mensen. Ga mee in de flow van deze passage en laat ons mekaar verrassen, ontroeren en verbinden. Jennifer Regidor nodigt niet enkel dansers via een open call uit, maar ook jullie, het publiek, om te bewegen.