Ga verder naar de inhoud
1632

Peter Paul Rubens

Ook de beroemde Vlaamse meester Peter Paul Rubens maakte een versie van het Laatste Avondmaal. Hij maakte dit schilderij in de herfst van zijn carrière, vermoedelijk met wat hulp van enkele assistenten.

Bij iedere versie van het Laatste Avondmaal is het altijd uitkijken naar de rol van Judas, de verrader onder de apostelen. Sommige kunstenaars laten deze figuur ongemoeid, anderen geven hem een opvallende plaats in het geheel. Rubens behoorde tot deze laatste groep. Alle apostelen kijken naar Jezus die de eucharistie instelt, maar Judas kijkt duidelijk de andere kant uit, recht in de “camera”.

Paridaensinstituut - Hal
16:45 - 18:00

Gospelrats

De Gospelrats zijn voornamelijk een zingende vriendengroep die hun oorsprong vinden in het parochiekoor van Sint-Antonius te Heverlee. Ze hebben zich gespecialiseerd in gospel en pop en zingen steeds meerstemmig a capella. Al jarenlang dragen ze eind december hun steentje bij aan de kerstsfeer in Leuven met straatzang in de Diestsestraat. Ze luisteren ook geregeld huwelijken op, organiseren ongeveer tweejaarlijks een benefietconcert en zingen op Kerstmis en Pasen in Leuven Centraal om de viering op te fleuren.

Voor een gospelkoor is het niet moeilijk om hun repertoire te verbinden met het Laatste Avondmaal van Rubens. De kern van de christelijke theologie is in dat werk vervat en komt ook in de klassieke gospels aan bod.

Judas Thaddeus, die bij Rubens tussen de apostelen zit, stelde op het Laatste Avondmaal aan Jezus de vraag: ‘Hoe komt het dat je je enkel aan ons openbaarde en niet aan heel de mensheid?’ Jezus’ antwoord is zo goed als: ‘Al wie goed luistert naar de boodschap, zal me herkennen.’ (Hush, somebody is calling you). ‘Gospel’ is ‘de boodschap van verlossing die Jezus brengt en die samengevat zit in de solidariteit van het Laatste Avondmaal, dat niet enkel de Kerk, maar vooral ook het Rijk Gods symboliseert waar alle christenen op gericht zijn. (Over in the Gloryland, Happy Day…) Anderzijds is ook Judas Iskariot aanwezig. Bij Rubens kijkt hij, als enige van de disgenoten, naar de toeschouwers, alsof ook wij betrokken zijn in zijn complot. Wij delen immers met hem de neiging om Jezus en de christelijke idealen te verloochenen. (Senzenina: wat hebben we misdaan?) Niemand van ons is perfect, maar dat wil niet zeggen dat we niet kunnen en willen streven naar een betere wereld. (People, get ready, The Gospel Train...)

Paridaensinstituut - Hal
18:30 - 19:45

Sisters in concert

Drie swingende sisters brengen a cappella en begeleid op de piano liedjes uit de jaren ‘30-‘60. Net zoals Rubens’ versie van het Laatste Avondmaal is onze muziek sensueel en kleurrijk en verbeeldt ze met lichte toets bij uitstek de menselijke verhoudingen. Zangeressen Karen Van Humbeeck, Lieve Timmermans en Sofie Van Hees geven het beste van zichzelf onder de veelzijdige pianobegeleiding van Stan Driesen.

Paridaensinstituut - Refter
16:45 - 18:00

Koninklijk Kinderkoor De Orgelpijpjes

We zijn een levendig kinderkoor uit Heverlee met een enthousiaste dirigente en daarrond een heleboel geëngageerde ouders en sympathisanten. We bestaan al meer dan zestig jaar, maar zijn wel degelijk springlevend! Jongens en meisjes van 4 tot 17 jaar vinden eerst bij ‘De Orgelijntjes’ en later bij ‘De Orgelpijpjes’ zingend hun weg. Het hele jaar door werken we aan een gevarieerd programma met liederen van vroeger en nu, van overal en in alle talen. We zingen concerten en wedstrijden, nemen deel aan koorfestivals, houden gezellige koorweekends en trekken geregeld met de hele groep naar het buitenland.

Tijdens het Laatste Avondmaal zat Jezus met zijn vrienden aan tafel. Samen aan tafel zitten met mensen waar je om geeft, schept een sterk gevoel van verbondenheid. Wij trekken vandaag de kaart van deze verbondenheid, met liederen uit de liturgie van Witte Donderdag, Hebreeuwse en Arabische liederen over de verbondenheid tussen mensen afgewisseld met volksliederen rond eten en drinken. Zingen brengt mensen samen, laten we allemaal samen blijven zingen!

Paridaensinstituut - Refter
18:30 - 19:45

Violet

Violet is een ongewoon strijkorkest uit Oud-Heverlee en telt meer dan 100 muzikanten, onderverdeeld in vier deelorkesten. Violet wordt geleid door een team van vrijwilligers en schenkt al twintig jaar alle opbrengsten van muzikale activiteiten en cd-verkoop weg aan geëngageerde projecten. Violet heeft een zusterorkest in het Zuid-Afrikaanse Bloemfontein en nam in 2015 naar aanleiding van de vluchtelingencrisis haar meest recente cd Hanin op, in samenwerking met enkele Syrische muzikanten. Violet speelt volksmuziek van over de hele wereld, doorgaans in een eigen arrangement. Geniet van het gezellige violette enthousiasme, een sfeer die ook Rubens doorgaans zo mooi kon portretteren.

Janseniuspark - Voetbalveld
16:45 - 18:00 & 18:30 - 19:45

Volkskunstgroep Reuzegom

Van de volksmuziek en volksdans uit de tijd van Dieric Bouts of Rubens is vrijwel niets overgeleverd. Met de muzikanten van Volkskunstgroep Reuzegom proberen we via overgeleverde melodieën uit latere eeuwen toch de sfeer op te roepen van die gouden eeuwen van onze streken. Uitbundige muziek bij stoeten en feesten, en wat ingetogener bij een maaltijd met vrienden, wat het Laatste Avondmaal zeker was.

De volkskunstgroep Reuzegom uit Leuven dankt zijn naam aan het "Reuzenliedje" dat sinds jaar en dag door de stad weerklinkt, wanneer de beiaard in de toren van de universiteitsbibliotheek speelt. Reuzegom probeert op een eigentijdse manier de Vlaamse volkskunsttradities verder te zetten, zodat ze ook voor de volgende generaties bewaard blijven.