Ga verder naar de inhoud
1863

Nikolai Ge

Geen traditionele eettafel en tafelgasten met Jezus in het midden op het schilderij van de 19de-eeuwse Russische schilder Nikolai Ge. Hij gaf in zijn schilderij de voorkeur aan het onderliggende drama van de gebeurtenissen: Jezus zal verraden worden door één van zijn eigen discipelen, Judas. In dit schilderij werd er veelvuldig geëxperimenteerd met licht en donker, die symbool staan voor het goede en het kwade. Zo lijkt Judas wel een duistere duivel die recht uit de onderwereld is gekomen. Een liggende Jezus en de overige apostelen kijken verslagen toe.

Dijlehof - Overdekte parking
16:30 - 17:45

Bombadil Street Band

Nikolai Ge was een Russisch schilder met Franse roots, die tijdens zijn leven ook Duitsland, Zwitserland en Italië bezocht om zich te laten inspireren door kunst uit andere culturen en andere tijden. Bombadil doet hetzelfde met muziek. Waar Ge in zijn Laatste Avondmaal het bekende tafereel van Witte Donderdag op een dramatische en deprimerende wijze op het doek zet, weerklinkt in de feestmuziek van Bombadil misschien al eerder de vreugde van wat de apostelen drie dagen later te wachten staat.

De Bombadil Street Band strooit kwistig met feestelijke ritmes uit heel de wereld. Streepjes balkan, tarantella, samba, tango, klezmer, wals en mars klinken broederlijk naast en door elkaar in gloednieuwe composities zonder grenzen. Met toeters en trommels maakt Bombadil van elke straathoek een exotisch paradijs.

Dijlehof - Overdekte parking
18:15 - 19:30

KSO Lemmensinstituut Slagwerk

In de klas slagwerk van KSO Lemmensinstituut leidt Evert Van Eynde jonge, beloftevolle muzikanten op. Nikolai Ge hield van contrasterende elementen. Uitgesproken expressieve emoties kenmerken het schilderij. In de sombere sfeer van zijn Laatste Avondmaal valt het centrale lichtpunt op. De expressieve marimbaklanken brengen ons in uiteenlopende sferen waarbij positiviteit steeds primeert. Geniet van het optreden!