Ga verder naar de inhoud
1753

Marcos Zapata

Marcos Zapata was een 18de-eeuwse Peruviaanse schilder, een exponent van de School van Cuzco. Deze ontstond onder impuls van Spaanse missionarissen om via het gebruik van beelden het christendom te helpen verspreiden in Peru en de rest van Latijns-Amerika.

Naast de conventionele christelijke symboliek bevat het schilderij ook enkele opvallende elementen uit de plaatselijke Incacultuur. Zo liggen op de eettafel enkele lokale lekkernijen - zoals gebraden cavia - te wachten op Jezus en zijn apostelen.

Predikherenkerk
16:15 - 17:30

Arenbergorkest

Het Arenbergorkest is het grootste symfonische studentenorkest van Leuven, met ongeveer negentig muzikanten. Ieder semester organiseren we een concert rond een bepaald thema, zoals bijvoorbeeld: Tales of the North, Heaven and Hell, Wanted, Bangelijk …

Ons programma bestaat uit een mix van klassieke muziek, filmmuziek en alles ertussenin! Net zoals in het schilderwerk van de Peruviaanse schilder Markos Zapata zowel elementen van de Incacultuur als van het christendom te vinden zijn, is er in ons programma veel variatie terug te vinden. Van de machtige kerkklokken in Tchaikovsky’s 1812 Ouverture tot de opgewekte filmmuziek uit Chicken Run van John Powell, van de filmmuziek van Tom Hanks tot een operette van Johann Strauss jr.: met het Arenbergorkest is spektakel gegarandeerd.

Predikherenkerk
18:00 - 19:15

Harmonieorkest Panta Rei

Harmonieorkest Panta Rei blies in 2021 25 kaarsjes uit. Van een jeugdensemble evolueerde het harmonieorkest door de jaren heen naar een vaste waarde binnen het Leuvense muzieklandschap waarbinnen heel wat boeiende samenwerkingen met andere amateurensembles een plaats kregen. Het orkest telt ondertussen meer dan dertig vaste muzikanten en staat al sinds 2012 onder de deskundige leiding van Jo Schelkens.

Marcos Zapata, met zijn Latijns-Amerikaanse versie van het Laatste Avondmaal toch enigszins een buitenbeentje in de inspirerende reeks van schilderijen, weerspiegelt ook de ondernemende en creatieve geest van Harmonieorkest Panta Rei waar steeds weer originele initiatieven ruimte krijgen voor inspirerende voorstellingen.

Predikherenkerk - Dormitorium
16:15 - 17:30

Arezzo ensemble

Het Arezzo ensemble werd in 1997 opgericht door geoefende en enthousiaste amateurmuzikanten. Het kamerorkest richt zich vooral op het klassieke muziekgenre, aangevuld met hedendaags werk. Het ensemble staat onder leiding van Pieterjan Moeys.

Onder invloed van de Europese meesters schilderde de Peruaan Marcos Zapata in 1753 zijn versie van het Laatste Avondmaal. In tegenstelling tot Europese versies, kijkt zijn Judas – met de geldbeugel – de toeschouwer schaamteloos aan. Ook het Arezzo ensemble kijkt terug naar die late barokperiode met aangepaste muziek. En zoals Marcos Zapata brood en wijn verving door Inca-ingrediënten uit zijn tijd, zo vergeet het Arezzo ensemble ook onze huidige tijd en plaats niet in hun repertoire.

Predikherenkerk - Dormitorium
18:00 - 19:15

Vocaal ensemble Academie De Vonk

Het vocaal ensemble van Academie De Vonk bestaat uit een zestal enthousiaste zangstudenten die wekelijks repeteren onder leiding van hun al even enthousiaste zanglerares Lieve Jansen. We repeteren wekelijks "met heel veel goesting” op woensdagavond. Naast de toonmomenten van De Vonk zelf, namen we ook af en toe deel aan evenementen als Aarschot Volkoren, het Lichtfeest in het bos en het Arenberg Festival in de herfst van 2018.

De apostelen waren met hun twaalven. Ons ensemble is, zoals het brood in twee gedeeld, maar met zijn zessen. Dat werd bij het Laatste Avondmaal gebroken en symbolisch verdeeld. Vandaag delen wij, als discipelen van academie De Vonk, met elkaar onze passie voor samenzang. Jezus brak daar het brood “als voedsel voor het leven” voor alle genodigden. Wij zaaien kleine vonkjes van betovering om alle wandelaars op deze Klankroute aangenaam te bekoren. Zapata schilderde “zijn” Laatste Avondmaal in sombere, lage en donkere kleuren, terwijl het gesprek er heel geanimeerd aan toe ging. “Onze” zang vandaag is minstens even gevarieerd qua intonatie en kleurrijke accenten, maar klinkt daarentegen heel helder in zowel hoge als lagere tonen. Jezus en zijn apostelen waren eerder zwaarmoedig gestemd bij die maaltijd, maar vandaag mogen jullie allen echt blij genieten van onze samenzang!