Ga verder naar de inhoud
2019-2023

Phill Bourque en Veto

Ook hedendaagse kunstenaars durven zich laten inspireren door het Laatste Avondmaal. Een simpele zoektocht op het internet levert al snel honderden resultaten op. In deze collectie hebben we twee opvallende adaptaties opgenomen.

Digitaal en graffitikunstenaar Phill Bourque uit Los Angeles vertrok van het werk van Leonardo da Vinci om zijn eigen versie te creëren. De apostelen werden daarbij vervangen door een aantal bekende hiphoppers uit de recente popgeschiedenis. Voor de kenners: links van Jezus zie je West Coast rappers, rechts East Coast. Eminem is een engeltje uit het binnenland van de Verenigde Staten.

De “pizzafoto” van Femke Van Crombrugge heeft hetzelfde vertrekpunt. Deze werd gebruikt als ludieke intro om het eetgedrag van kotstudenten in Leuven te bespreken. Ze werd ook al eens op de cover van het studentenblad Veto gezet.

Kruidtuin - Verzonken tuin
17:00 - 21:00

The Last Garden - Jasper Vanpaemel

De verzonken tuin in de Kruidtuin is het decor voor een muzikale lichtinstallatie van de Leuvense componist Jasper Vanpaemel. Bij het zoeken naar een sonore vertaling van het Laatste Avondmaal, kwam hij uit bij een aantal interessante en bruikbare getallen. Het getal twaalf is in muziektheoretische termen een zeer toepasselijk getal: het is de traditionele manier hoe een octaaf wordt onderverdeeld in individuele noten (do-re-mi etc). Ook de contrastwerking tussen twee figuren (Jezus en Judas) creëert een bruikbaar spanningsveld tussen dissonantie en harmonie.

Kruidtuin - Tunnel
17:00 - 21:00

The Last Bicyle - Jasper Vanpaemel

De tweede en laatste kunstinstallatie op het parcours besteedt veel aandacht aan de spirituele en ceremoniële betekenis van het Laatste Avondmaal. Jezus’ beruchte laatste woorden aan tafel worden tijdens iedere eucharistieviering herhaald en beklemtoond. Deze audio- en videoinstallatie, gepresenteerd op vier schermen, benadrukt eveneens het repetitieve en quasi hypnotische aspect van de ceremonie, weliswaar vanuit een zekere polyfone gelaagdheid.