Ga verder naar de inhoud
1955

Salvador Dalí

De Spaanse surrealist Salvador Dalí is één van de bekendste schilders uit de 20ste eeuw. Zijn dromerige composities hangen overal ter wereld in de beroemdste musea. Ook zijn versie van het Laatste Avondmaal baadt in dezelfde surreële omgeving, al zou de achtergrond sterk overeenkomen met de Catalaanse kustlijn nabij zijn woning. Het tafereel focust sterk op de rituele offerande. Er lijkt niet echt voedsel aan te pas te komen.

Een ander opvallend element zijn de geometrische figuren in het schilderij. Het tafereel speelt zich af in een dodecaëder. Dalí was voor dit schilderij naar eigen zeggen dan ook erg geïnspireerd door de oud-Griekse wiskundige Pythagoras en door de Italiaanse homo universalis Leonardo da Vinci.

MATRIX - Tuin
17:00 - 18:15

Pianoklas SLAC/Conservatorium (Jasper)

De laatste piano op het parcours staat in een klein hoekje verstopt, tussen het groen. Een intieme setting, ideaal voor tedere en natuurlijk dromerige muziek. Het Leuvense Conservatorium vaardigt ook hier een knappe delegatie pianisten af, ditmaal uit de pianoklas van Jasper Vanpaemel.

MATRIX - Tuin
18:45 - 20:00

Pianoklas Academie De Vonk

Het laatste pianoblok op dit parcours wordt ingevuld door pianisten uit Academie De Vonk Oud-Heverlee. In tegenstelling tot het Leuvense Conservatorium is dit een zeer jonge academie. Enkele van de oprichters zijn er nog steeds werkzaam.

Op deze academie wordt jaarlijks traditioneel een pianomarathon georganiseerd. In de letterlijke zin van het woord, want een heel weekend lang wisselen meer dan 200 aspiranten-pianisten elkaar non-stop af tot iedereen de revue is gepasseerd. Dit concert kan beschouwd worden als een light versie van dit surreële concept.

Anatomisch theater
17:00 - 18:15

KSO Lemmensinstituut Koor

In de kunsthumaniora van het Lemmensinstituut kent koorzang een lange traditie. Sinds september 2023 staat het koor van de muziekafdeling onder de enthousiaste leiding van Koen Vits.

Koppel gerust de helderheid van de jonge zangstemmen aan de lichtintensiteit in Dalí’s Laatste Avondmaal. Ondanks het trieste thema van het schilderij ervaar je amper somberheid. Ook dit aspect verbinden we graag met de frisse klanken van het jeugdkoor. Geniet van het optreden!

Anatomisch theater
18:45 - 20:00

Harpenensemble Academie De Vonk

De delegatie muzikanten uit Academie De Vonk bestaat niet enkel uit pianisten of zangers, ook de harpisten uit de harpklas van Sophie Baguet maken hun opwachting. Wanneer deze grote groep leerlingen hun harpen tegelijk in één ruimte bespelen, ontstaat er een wonderlijke symbiose van trillende snaren. Al vele jaren is het harpensemble een publiekstrekker binnen en buiten de academie.

Een link zoeken tussen een harp en het Laatste Avondmaal van Dali is relatief eenvoudig: Pythagoras. Naast fanatieke inspirator van Dali, was Pythagoras ook één van de grondleggers van de snarentheorie. Deze theorie beschrijft het verband tussen wiskundige verhoudingen en muzikale intervallen. Met wat goede wil is Pythagoras dus de uitvinder van de harp, of toch van haar voorlopers. Veel luisterplezier!